Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovoren progon

Mladen Bajić i Nada Čavlović Smiljanec zajedno protiv dužnika

'24.02.2012., Zagreb - Raspravom o amandmanima na proracun i glasovanjem o do sada raspravljenim tockama Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Nada Cavlovic Smiljanec, sefica Porezne uprave.  Photo: Pa
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
09.08.2012.
u 16:14

Dokumentacija iz Porezne uprave dostavljat će se odvjetništvu i policiji, koji će provoditi istraživanje, podnositi prijave i optužnice

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i predstavnici Ravnateljstva policije u srijedu su dogovorili zajedničku strategiju kaznenog progona najvećih dužnika s Linićeve liste srama. Na sastanku koji je inicirao Bajić odmah su podijeljene i uloge u zajedničkoj akciji lova na porezni kriminal.

Tko što radi

Temelj su podaci Porezne uprave koja naveliko radi na proučavanju liste od 102.000 fizičkih i pravnih osoba koje su neplaćanjem poreza nagomilale dug od 52 milijarde kuna. Uz pomoć podataka koji su pohranjeni u Poreznoj upravi i njihova softvera, izvlače se primjeri evidentnih manipulacija, a oni će se promptno, zajedno sa svom dokumentacijom, dostavljati policiji i Državnom odvjetništvu kako bi se odmah moglo provesti kriminalističko istraživanje, podnositi kaznene prijave, a potom optužnice.

Šefica Porezne uprave Čavlović Smiljanec već je govorila o 10.500 sumnjivih poduzeća koja duguju oko 12 milijardi kuna poreza. Riječ je o poduzećima koja uopće nemaju zaposlenih ili imaju samo jednog, a evidentno je da im je svrha bilo izvlačenje novca, te o pojedincima koji su osnivali lance poduzeća, a nijedno nije plaćalo poreze, nego su izdavali fiktivne račune.

Šefica Porezne uprave obvezala se na sastanku s Bajićem i policijom dostaviti podatke i o slučajevima gdje je na jednoj adresi prijavljivano više firmi na različite osobe.

Fiktivna poduzeća

Najčešće su posrijedi manipulacije da bi se jedno poduzeće koje nije podmirilo obveze ugasilo, pa bi se osnovalo novo na člana obitelji, pa novo na nekog zaposlenika i tako unedogled. Na meti poreznika, policije i tužitelja bit će i svi kod kojih je uočen nerazmjer između imovine i prijavljenog poreza. Bajića su zanimali i slučajevi kada su službenici dobivali naloge da prema pojedincima ne poduzimaju mjere prisilne naplate poreza. Čavlović Smiljanec je nedavno rekla da se u nekim slučajevima umjesto ovrhe slalo i po 50 opomena, a neka rješenja o blokadama računa držala su se u ladicama. Glavni državni odvjetnik je, doznajemo, poručio da je porezni kriminal prioritet u radu Državnog odvjetništva.

Komentara 16

Avatar pupoljak
pupoljak
16:30 09.08.2012.

Ma nije vrag da će, konačno, Mladen Bajić počet nešto i raditi, jer do sada se iskazao samo u neradu i spremanju pod tepih.

NO
norahs
16:43 09.08.2012.

"Mladen Bajić i Nada Čavlović Smiljanec zajedno protiv dužnika" ************************************************************************** Jel to ona djelatnica Porezne iz Virovitice čija ispostava ima pola milijarde nenaplaćene porezne grbe?!?!? A za kaznu dali joj da upravlja cijelim sustavom! Naučila žena kako se to radidi na dosadašnjem poslu, pa će i nastaviti!

Avatar pupoljak
pupoljak
16:55 09.08.2012.

Da li će Bajić " goniti" i bivšeg šefa porezne, Mladinea zato što ništa nije radio? Tu su još i Šuki i Dalićka, bivši ministri financija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije